Markiisi de Sade - Filosofia budoaarissa

K-18 materiaalia tällä kertaa. Nykypäivänä keskimääräisessä TV-sarjassa harrastetaan enemmän seksiä ja puhutaan rumempia kuin mitä tässä aikanaan varmasti täysin räävittömässä törkykirjassa, mutta nyt on silti todella vaarallista tavaraa käsissä: moraalifilosofian oppikirja Markiisi de Saden tapaan.

Matti Nykäsen Samurai levylläkin seikkaillut Markiisi de Sade on hieno tapaus. Tämä 1700-luvun Petri Nygård tunnetaan parhaiten sadismin isänä, mutta lisäksi Sade on kuitenkin myös varsin vekkuli yhteiskunnallinen ajattelija. Filosofiaa budoaarissa esittelee viihdyttävällä tavalla libertiinin moraalifilosofian perusteesit. Filosofian välissä harrastetaan sitten aina ryhmäseksiä.


"Huvitelkaamme sillä välin. Mielestäni voisimme kaikki ruoskia toinen toisiamme."


Kirjan kehyskertomuksena on parin kehäketun tarkoitus kouluttaa nuori neitsyt elostelun tavoille. Hartaan uskonnollinen tyttönen on houkuteltu muutaman insestiä ja jumalanpilkkaa fanittavan elostelijan oppiin. Lähtöasetelmasta seuraa vuorokauden verran täysin hervotonta filosofista orgiaa. Ensin keskustellaan moraalista, sitten nussitaan.

De Sade on hämmentävän anakronistinen hahmo. Hänen yhteiskunnalliset ja etiikkaan liittyvät ajatuksensa ovat todella omituisen ajankohtaisia. Eksistentialistit ovat myös selvästi todella paljon velkaa Sadelle. Nietzscheltä esimerkiksi löytyy kovasti paljon samaa, mitä Sade hahmotteli jo lähes sata vuotta aiemmin. Postmodernin suurten kertomusten jälkeisenä aikana Saden libertiini etiikka tuntuu yllättävän vakavastiotettavalta vaihtoehdolta.

"Asia on niin, että kun on yltänyt hinttariksi, sitä on oltava kunnolla."


Saden mukaan ihmisen tehtävä on ainoastaan maksimoida omaa nautintoaan. Kaikki mitä ihminen haluaa tehdä on luonnollista, ja luonnollisuus taas on korkein päämäärä ja ainut mahdollinen perusta lainsäädännölle. Luontoon taas kuuluu tuhoaminen vähintään yhtä olennaisesti kuin luominen, joten murhakaan ei ole aidolle sadelaiselle libertiinille mitenkään kiellettyä. Yksi kirjan opettajistakaan ei ole kuitenkaan valmis menemään niin pitkälle. Hän huomauttaa osuvasti, että rikkaan nautiskelijan arvot olisivat täysin erilaisia, jos hän itsekin joutuisi riutumaan samoissa vastoinkäymisissä, joita pitää kurjien omana vikana.

"Olipa hyvä päivä! En koskaan syö paremmin ja nuku levollisemmin kuin ryvettyäni päivän mittaan tarpeeksi siinä, mitä tyhmät sanovat rikokseksi."


Filosofia budoaarissa, eli, Epämoraaliset kasvattajat on aivan mahtavaa kamaa. Poliittisesti aivan järkyttävän epäkorrekteja ja hienoja ajatuksia, hellyttävää 1700-luvun pornografiaa ja kaikessa ylilyövässä törkeydessään täysin riemastuttavia hahmoja. Lisäksi kirjasta löytää paljon kaikkea sitaattikelpoista. Hauskaa, törkeää ja ajatuksiaherättävää, mutta jotenkin silti hellyttävää meininkiä. Suosittelen kenelle tahansa!

Kommentit